TUNTEELLINEN KONE

Rantasalmen Nuorisoteatterin uusi jukebox-musikaali. Tarina täynnä tunnetta ja suomalaista pop- ja rock-musiikkia.

Rantasalmen Nuorisoteatteri valmistaa kaudella 2018–2019 tilausteoksen TUNTEELLINEN KONE. Musikaali juhlistaa teatterin 25-vuotisjuhlavuotta 2019; samana vuonna myös taustalla toimiva Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys täyttää pyöreät 40 vuotta, joten juhlaan on aihetta siitäkin syystä. Kantaesityksen ensi-ilta on vuoden päästä 17.–18.4.2019 ja esitykset ovat ajalla 17.4.–11.5.2019. Harjoitusaikataulu löytyy täältä.

Tunteellinen kone -musikaalin on käsikirjoittanut tamperelainen teatterin ja draaman tutkimuksen professori Hanna Suutela ja musiikin sovittaa Vaskivuoren lukion musikaalien kapellimestari Matti Suomela, joka tunnetaan myös Jean S -bändin riveistä. Kaksikko on aiemmin tarttunut Dingon säveliin ja työstänyt niiden pohjalta suositun Nahkatakkinen tyttö -musikaalin. Tulevaan Rantasalmen Nuorisoteatterin  kantaesitysmusikaaliin kappaleita on puolestaan haettu useammalta eri artistilta ja yhtyeeltä – kuitenkin kaikki suomalaista rock- ja pop-musiikkia viime vuosilta / vuosikymmeniltä uusin näyttämösovituksin.

Rantasalmen Nuorisoteatteri valmistaa vuosittain yksi tai kaksi musikaalia ja tulevalla kaudella keskitytään tähän yhteen teokseen, jossa ovat mukana sekä Rantasalmen Nuorisoteatterin että Lastenteatteri Ranttalin eri ikäiset näyttelijät. Taustalla rokkaa Järvi-Saimaan kansalaisopiston musiikin suunnittelijaopettaja Marja Ikosen johdolla musikaaliorkesteri, jossa bändisoittimet on höystetty puhaltimilla. Harrastajia ilmoittautui mukaan 50.

Iso ja tyttövoittoinen harrastajaryhmä asettaa haasteet valmiiden musikaalien esittämiselle sekä niiden esitysoikeuksien saamiselle ja tämä oli yksi syy, miksi Nuorisoteatterin 25-vuotisjuhlaan lähdetään nimenomaan tilausmusikaalilla. Teos on räätälöity täysin rantasalmelaisille sopivaksi sekä huomioitu paikkakunnan erityispiirteet ja vahvuudet. Rantasalmen Nuorisoteatterin harrastajista suurin osa opiskelee Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjalla ja on tullut paikkakunnalle muualta hakemaan oppia erityisesti musikaalinäyttelemiseen, -tanssimiseen ja -laulamiseen. Rantasalmella tehdään tässä itse asiassa isompi kulttuuriteko, kun tuotetaan maahamme uusi suomalainen ja suomalaiseen musiikkiin pohjautuva jukebox-musikaali, jota sitten muutkin harrastaja- ja ammattiteatterit voivat jatkossa hyödyntää. Uskomme, että teos kiinnostaa erityisesti muitakin lukioteattereita ympäri maan.

Tunteellinen kone on ensi-illassa 17.–18.4..2019.

undefined

Käsikirjoitus: Hanna Suutela

Musiikki: 

Musiikin sovitus: Matti Suomela

Ohjaus: Ville-Veikko Valtanen

Ranttalin ohjaus: Riitta Pasanen

Kapellimestari: Marja Ikonen 

Koreografi: Emilia Palmroos 

Laulunopetus: Anna-Maija Saari

Yksinlauluopetus: Anna Vaskelainen

Pukusuunnittelu ja -valmistus: Kati Lätti 

Lavastussuunnittelu: SAMIedu: erikoisammattihenkilö Teija Summanen, erikoisammattihenkilö Heikki Lyytikäinen, ohjaava opettaja Anne Peltonen 

Lavastusvalmistus: SAMIedu:

Rekvisiitta:  talkoolaiset

Maskeeraus ja kampaukset: auki

Valosuunnittelu: auki

Valoajot: auki

Äänitekniikka: Pekka Koivunoro 

Graafikko: Katriina Kaija

Valokuvat: auki

Ulkomainos: Rantasalon peruskoulu, ohjaava opettaja Varpu Leinonen

Tuotanto: Rantasalmen Nuorisoteatteri, Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys, Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinja, Rantasalon peruskoulu sekä Järvi-Saimaan kansalaisopisto

Esiintyjät:

Larilahti Helena
Kinnunen Jesse
Monthan Matleena
Peltonen Tiina
Innanen Anna
Siren Alisa
Saahko Liina
Luostarinen Ella
Issakainen Nea
Lyytikäinen Aada
Manninen Jessica
Levitskii Stefan
Lappalainen Iina
Oksanen Erin
Vishniakova Alisa
Putkonen Sonja
Blomerus Maritza
Laitinen Kirsi
Hämäläinen Ilona
Tallqvist Kirsi 
Ikonen Ronja
Ikonen Peppi
Hytönen Emma
Hytönen Hanna
Koivunoro Kaisla
Kettunen Riina
Kettunen Enni
Häkkinen Emilia
Lehtinen Tea
Tanninen Ella
Malinen Aava
Issakainen Siiri
Juusela Tiitu
Purhonen Essi
Kasesniemi Kaappo
Laaksonen Linda
Tilaeus Janna-Julia
Lukin Emilia
Kiiski Salla, klarinetti
Tossavainen Kuisma, saksofoni
Ristilä Eino, trumpetti
Partanen Jaanika, koskettimet
Koivunoro Jessa, koskettimet
Ikonen Marja, piano
Koivunoro Leevi, kitara
Tossavainen Aarni, basso
Räisänen Janne,  rummut
Tiainen Helmi, lyömäsoittimet

TAITEELLISEN HENKILÖKUNNAN ESITTELYTEKSTIT

ohjaaja Ville-Veikko Valtanen

Ranttalin ohjaaja Riitta Pasanen

kapellimestari Marja Ikonen  

Musiikinopettaja ja kapellimestari Marja Ikonen valmistui v. 2001 Jyväskylän yliopiston Musiikin laitokselta ja on työskennellyt Rantasalmella vuodesta 2003 lähtien. Nykyinen työpaikka on Järvi-Saimaan kansalaisopiston Rantasalmen toimipiste, jossa Ikonen toimii musiikin suunnittelijaopettajana. Orkesterinjohtoa Ikonen on opiskellut Keski-Suomen konservatoriossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Torsten Lindforsin, Onni Kelon ja Juha Törmän johdolla. Lisäksi hän on osallistunut useille orkesterinjohdon mestarikursseille opettajinaan mm. Jorma Panula, Pertti Pekkanen, Hannu Norjanen, Paul Niemistö, István Világi ja Robert J. Ambrose. Tällä hetkellä Ikonen johtaa Rantasalmen A-, B- ja C-puhallinorkestereita ja toimii kapellimestarina Rantasalmen Nuorisoteatterissa. Ikonen sovittaa ja säveltää musiikkia etenkin omien orkesteriensa ja Rantasalmen Nuorisoteatterin käyttöön. Marja Ikonen on palkittu Suomen Puhallinorkesteriliiton Vuoden Pinna 2009 -tunnustuspalkinnolla sekä Suomen Työväen Musiikkiliiton Johtajamerkillä 2014 ja hänet on valittu Rantasalmen Mantaksi vuonna 2012.  

koreografi Emilia Palmroos 

Mikkeliläinen Emilia Palmroos valmistui keväällä 2017 tanssijaksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummusta pääaineenaan nykytanssi. Opiskeluaikana Emilia oli mukana monenlaisissa produktioissa mm. Joensuun kaupunginteatterin teoksessa Koirien Kalevala, ryhmäteoksessa Kuopio tanssii ja soi -festivaaleilla sekä Joensuussa Yksin sateessa? -festivaaleilla. Emilia suoritti syyskuussa 2016 työharjoittelun Intiassa, Ryan International schoolissa Dehlissä sekä Chandigarhissa, jossa hän suunnitteli ja toteutti koreografioita suurille lapsiryhmille. Hän pääsi myös itse esiintymään Chandigarhissa tanssifestivaaleilla. Emilian osaamisalueisiin kuuluu nyky- ja jazztanssin lisäksi show- ja katutanssilajit. Emilia Palmroos aloitti koreorafina Rantasalmen Nuorisoteatterissa syksyllä 2017.

laulunopettaja Anna-Maija Saari

yksinlaulunopettaja Anna Vaskelainen

pukusuunnittelija Kati Lätti 

Kati Lätti on valmistunut teatteripuvustajaksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta keväällä 2014. Hän on aikaisemmalta koulutukseltaan pukuompelija sekä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. Työ lasten ja nuorten parissa on tuttua ja mielekästä monessa muodossa. Kati on työskennellyt Savonlinnan Oopperajuhlilla ompelijana ja pukijana useita vuosia. Hän on tehnyt puvustuksia mm. Kotkaan, Kyminlinnan kesäteatterille sekä Ylioppilasteatterille Helsinkiin. Yhteistyö Rantasalmen Nuorisoteatterin kanssa alkoi Ronja Ryövärintyttären puvustuksella ja jatkuu yhä.  

lavastajat, ohjaava henkilökunta: 

Heikki Lyytikäinen (erikoisammattihenkilö), Teija Summanen (erikoisammattihenkilö), Anne Peltonen, lehtori