Tunteellinen kone

Rantasalmen Nuorisoteatterin uusi jukebox-musikaali. Tarina täynnä tunnetta ja suomalaista pop- ja rock-musiikkia.

Ensi-illassa 17.4 ja 18.4.2019.

Rantasalmen Nuorisoteatteri valmistaa kaudella 2018–2019 tilausteoksen Tunteellinen kone. Musikaali juhlistaa teatterin 25-vuotisjuhlavuotta 2019; samana vuonna myös taustalla toimiva Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys täyttää pyöreät 40 vuotta, joten juhlaan on aihetta siitäkin syystä. 

Tunteellinen kone on rakastettuun suomalaiseen rock- ja pop-musiikkiin kirjoitettu tarina, joka kertoo keinoälystä, hajamielisestä professorista lapsineen, tosi-tv:stä ja tosirakkauden kaipuusta. Upean musiikin siivittämä tarina kertoo myös meissä jokaisessa piilevästä tarpeesta olla luova, ilmaista itseämme ja elää oman näköistämme elämää. 

Mukana musikaalissa on mm. Juha Tapion, Erinin, Ellinooran, Anssi Kelan ja Neljä Ruusua-yhtyeen suurimpia hittejä.

Tunteellinen kone -musikaalin on käsikirjoittanut Hanna Suutela ja musiikit sovittaa Matti Suomela. Kaksikko on aiemmin tarttunut Dingon säveliin ja työstänyt niiden pohjalta myös suositun Nahkatakkinen tyttö -musikaalin.

Rantasalmen Nuorisoteatteri valmistaa vuosittain yhden tai kaksi musikaalia ja tulevalla kaudella keskitytään teokseen, jossa ovat mukana sekä Rantasalmen Nuorisoteatterin että Lastenteatteri Ranttalin eri-ikäiset näyttelijät. Taustalla rokkaa Järvi-Saimaan kansalaisopiston musiikin suunnittelijaopettaja Marja Ikosen johdolla musikaaliorkesteri, jossa bändisoittimet on höystetty puhaltimilla, mukana musikaalissa on yhteensä 49 harrastajaa. 

Iso ja tyttövoittoinen harrastajaryhmä asettaa haasteet valmiiden musikaalien esittämiselle sekä niiden esitysoikeuksien saamiselle. Tämä olikin yksi syy, miksi nuorisoteatterin 25-vuotisjuhlaan lähdetään nimenomaan tilausmusikaalilla. Teos räätälöidään täysin rantasalmelaisille sopivaksi sekä huomioidaan paikkakunnan erityispiirteet ja vahvuudet. Rantasalmen Nuorisoteatterin harrastajista suurin osa opiskelee Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjalla ja on tullut paikkakunnalle muualta hakemaan oppia erityisesti musikaalinäyttelemiseen, -tanssimiseen ja -laulamiseen. Rantasalmella tehdäänkin isompi kulttuuriteko, kun tuotetaan maahamme uusi suomalainen ja suomalaiseen musiikkiin pohjautuva jukebox-musikaali, jota muutkin harrastaja- ja ammattiteatterit voivat jatkossa hyödyntää. Uskomme, että teos kiinnostaa jatkossa monia harrastajateattereita ympäri maan. 

Käsikirjoitus: Hanna Suutela
Musiikki: suomalaista rock-musiikkia   
Musiikin sovitus: Matti Suomela
Ohjaus: Ville-Veikko Valtanen
Ranttalin ohjaus: Riitta Pasanen
Kapellimestari: Marja Ikonen 
Koreografi: Emilia Palmroos 
Laulunopetus: Anna-Maija Saari
Yksinlauluopetus: Anna Vaskelainen
Pukusuunnittelu ja -valmistus: Kati Lätti 
Lavastussuunnittelu: SAMIedu: erikoisammattihenkilö Teija Summanen, erikoisammattihenkilö Heikki Lyytikäinen, ohjaava opettaja Anne Peltonen 
Lavastusvalmistus: SAMIedu
Maskeeraus ja kampaukset: SAMIedu
Rekvisiitta:  talkoolaiset
Valosuunnittelu: auki
Valoajot: auki
Äänitekniikka: Pekka Koivunoro 
Graafikko: Katriina Kaija
Valokuvat: auki
Ulkomainos: Rantasalon peruskoulu, ohjaava opettaja Varpu Leinonen

Tuotanto: Rantasalmen Nuorisoteatteri, Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys, Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinja, Rantasalon peruskoulu sekä Järvi-Saimaan kansalaisopisto

Esiintyjät: Larilahti Helena, Kinnunen Jesse, Monthan Matleena, Peltonen Tiina, Innanen Anna, Siren Alisa, Saahko Liina, Luostarinen Ella, Issakainen Nea, Lyytikäinen Aada, Manninen Jessica, Levitskii Stefan, Lappalainen Iina, Oksanen Erin, Vishniakova Alisa, Putkonen Sonja, Laitinen Kirsi, Hämäläinen Ilona, Tallqvist Kirsi, Ikonen Ronja, Ikonen Peppi, Hytönen Emma, Hytönen Hanna, Koivunoro Kaisla, Kettunen Riina, Kettunen Enni, Häkkinen Emilia, Lehtinen Tea, Tanninen Ella, Malinen Aava, Issakainen Siiri, Juusela Tiitu, Purhonen Essi, Kasesniemi Kaappo, Laaksonen Linda, Tilaeus Janna-Julia, Lukin Emilia

Orkesteri: Kiiski Salla, klarinetti, Tossavainen Kuisma, saksofoni, Ristilä Eino, trumpetti, Partanen Jaanika, koskettimet, Koivunoro Jessa, koskettimet, Ikonen Marja, piano, Koivunoro Leevi, kitara, Tossavainen Aarni, basso, Räisänen Janne,  rummut, Tiainen Helmi, lyömäsoittimet

TAITEELLISEN HENKILÖKUNNAN ESITTELY 

ohjaaja Ville-Veikko Valtanen

Ranttalin ohjaaja Riitta Pasanen

Ranttalin ohjaaja Riitta Pasanen on taiteen ja hoitotyön sekatyöläinen. Hän on ammatiltaan psykiatrinen sairaanhoitaja, taideterapeutti ja työyhteisövalmentaja. Hän valmistui teatteri-ilmaisunohjaajaksi (AMK) Metropolian, Helsinki, ammattikorkeakoulusta 2011. Hän on erikoistunut ohjaamiseen ja käsikirjoittamiseen. Riitta on tehnyt teatterityötä 38v. Hän on näytellyt, ohjannut ja dramatisoinut näytelmiä  niin harrastaja- kuin ammattiteatterissa.

Riitta hallitsee perinteisen ja soveltavan taiteen menetelmät, joihin hän on erikoistunut. Riitan ohjaustöitä Teatteriryhmä Nimettömille, Varkaus, on huomioitu palkinnoin ja kunniakirjoin useaan otteeseen Seinäjoen harrastajateatteripäivillä. Riitta on tehnyt soveltavaa teatteria mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten kanssa. Lisäksi hän on toimiikouluttajana teatterin tekemisen eri osa-alueilla. Riitta Pasanen sai Varkauden kaupungin kulttuuripalkinnon 2011.

kapellimestari Marja Ikonen  
Musiikinopettaja ja kapellimestari Marja Ikonen valmistui v. 2001 Jyväskylän yliopiston Musiikin laitokselta ja on työskennellyt Rantasalmella vuodesta 2003 lähtien. Nykyinen työpaikka on Järvi-Saimaan kansalaisopiston Rantasalmen toimipiste, jossa Ikonen toimii musiikin suunnittelijaopettajana. Orkesterinjohtoa Ikonen on opiskellut Keski-Suomen konservatoriossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Torsten Lindforsin, Onni Kelon ja Juha Törmän johdolla. Lisäksi hän on osallistunut useille orkesterinjohdon mestarikursseille opettajinaan mm. Jorma Panula, Pertti Pekkanen, Hannu Norjanen, Paul Niemistö, István Világi ja Robert J. Ambrose. Tällä hetkellä Ikonen johtaa Rantasalmen A-, B- ja C-puhallinorkestereita ja toimii kapellimestarina Rantasalmen Nuorisoteatterissa. Ikonen sovittaa ja säveltää musiikkia etenkin omien orkesteriensa ja Rantasalmen Nuorisoteatterin käyttöön. Marja Ikonen on palkittu Suomen Puhallinorkesteriliiton Vuoden Pinna 2009 -tunnustuspalkinnolla sekä Suomen Työväen Musiikkiliiton Johtajamerkillä 2014 ja hänet on valittu Rantasalmen Mantaksi vuonna 2012.   

koreografi Emilia Palmroos 
Mikkeliläinen Emilia Palmroos valmistui keväällä 2017 tanssijaksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummusta pääaineenaan nykytanssi. Opiskeluaikana Emilia oli mukana monenlaisissa produktioissa mm. Joensuun kaupunginteatterin teoksessa Koirien Kalevala, ryhmäteoksessa Kuopio tanssii ja soi -festivaaleilla sekä Joensuussa Yksin sateessa? -festivaaleilla. Emilia suoritti syyskuussa 2016 työharjoittelun Intiassa, Ryan International schoolissa Dehlissä sekä Chandigarhissa, jossa hän suunnitteli ja toteutti koreografioita suurille lapsiryhmille. Hän pääsi myös itse esiintymään Chandigarhissa tanssifestivaaleilla. Emilian osaamisalueisiin kuuluu nyky- ja jazztanssin lisäksi show- ja katutanssilajit. Emilia Palmroos aloitti koreorafina Rantasalmen Nuorisoteatterissa syksyllä 2017.

laulunopettaja Anna-Maija Saari 

yksinlaulunopettaja Anna Vaskelainen

Monipuolinen luominen on ollut elämässäni aina keskiössä. Opettaminen, esiintyminen, motivoiminen sekä yksilöllisten luomisprosessien löytäminen puhuttelee sydäntäni suuresti ja on samalla äärettömän mielenkiintoinen matka.

Valmistuin syksyllä 2017 Taiteiden Kandidaatiksi The University of  the Highlands and Islands:ista Skotlannista, pääaineenani popmusiikki. Vuosien varrella repertuaariini on kertynyt mm. muusikkona toimimista monenlaisissa kokoonpanoissa, yksityisopetusta (piano, laulu), teatteriprojekteja sekä sambarumpu big band -ohjausta.

Kun opetan, opin. Vuorovaikutus ja aitous ovat prioriteettini, koska taiteessa olemme usein itsemme toteuttajina haavoittuvimmillamme. Avataan yhdessä uusia ovia, nujerretaan haasteita ja otetaan luovuus ja erilaisuus rikkautena!

pukusuunnittelija Kati Lätti
Kati Lätti on valmistunut teatteripuvustajaksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta keväällä 2014. Hän on aikaisemmalta koulutukseltaan pukuompelija sekä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. Työ lasten ja nuorten parissa on tuttua ja mielekästä monessa muodossa. Kati on työskennellyt Savonlinnan Oopperajuhlilla ompelijana ja pukijana useita vuosia. Hän on tehnyt puvustuksia mm. Kotkaan, Kyminlinnan kesäteatterille sekä Ylioppilasteatterille Helsinkiin. Yhteistyö Rantasalmen Nuorisoteatterin kanssa alkoi Ronja Ryövärintyttären puvustuksella ja jatkuu yhä.   

lavastajat, ohjaava henkilökunta:  Heikki Lyytikäinen (erikoisammattihenkilö), Teija Summanen (erikoisammattihenkilö), Anne Peltonen, lehtori

Liput

Ryhmämyynti
3.9.2018 alkaen
040 756 1165 /
pmturkki@gmail.com

Yksittäiset liput
4.3.2019 alkaen
040 756 1165

Lisätietoa musikaaliliput-sivulla

Esitykset

Ke 17.4.2019 klo 18:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä) Ensi-ilta 1. (ei ryhmämyyntiä)
To 18.4.2019 klo 18:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä) Ensi-ilta 2. (ei ryhmämyyntiä)
Ti 23.4.2019 klo 11:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä) *
Ke 24.4.2019 klo 11:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä) *
Pe 26.4.2019 klo 19:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä)
La 27.4.2019 klo 13:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä)
Su 28.4.2019 klo 15:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä)
Ti 30.4.2019 klo 11:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä) *
To 2.5.2019 klo 11:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä) *
Pe 3.5.2019 klo 19:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä)
La 4.5.2019 klo 13:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä)
Su 5.5.2019 klo 15:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä)
Ma 6.5.2019 klo 11:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä) *
Ke 8.5.2019 klo 18:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä)
Pe 10.5.2019 klo 19:00
Tornado (192 paikkaa jäljellä)
La 11.5.2019 klo 13:00
Tornado (Loppuunmyyty) Teatterin 25v. juhlanäytös

* näytökset toteutuvat vain, jos niihin tulee tarpeeksi ryhmävarauksia.