Orkesterin historia

Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys perustettiin 25.4.1979 tukemaan puhallinorkesteriharrastusta, joka oli alkanut syyskuussa 1978 Rantasalmen kansalaisopiston opintopiirinä. Orkesteria ja orkesteriyhdistystä olivat perustamassa useat puuhamiehet ja -naiset, etunenässä kansalaisopiston musiikinopettaja ja kapellimestari Risto Nyyssönen sekä rehtori Sakari Niemi.

Aluksi orkesterissa oli vain muutama soittaja, mutta puhallinmusiikin suosio lisääntyi nopeasti ja vuonna 1982 jäsenmäärä oli jo 39 henkilöä. 1980-luvun aikana soittajisto kasvoi edelleen ja oli perustettava uusia orkestereita: B-orkesteri ja Alkupumppu, jota nykyään kutsutaan C-orkesteriksi. Puhallinorkesterin ympärille muodostui Rantasalmella mainio tukiverkko, joka mahdollisti laajentumisen, ja vuonna 1998 jäsenmäärä oli jo 175 henkilöä. Opetus, tilat sekä osa soittimista ja tarvikkeista saatiin Rantasalmen kansalaisopistolta ja loput soittimet ja tarvikkeet puhallinorkesteriyhdistykseltä. Auttavan kätensä ojensivat myös soittajien vanhemmat, joiden avulla saatiin talkoisiin työväkeä ja konsertteihin henkilökuntaa. 

Myös orkesterin ohjelmisto laajentui soittajien määrän kasvaessa. Alkuaikoina soitettu perinteinen marssiohjelmisto vaihtui vähitellen viihteelliseen puhallinorkesterimusiikkiin, josta edelleen suurempiin teoksiin ja konserttipuhallinmusiikkiin. Vuosituhannen vaihteessa orkesterin ohjelmistoon ilmestyi yhä enemmän suomalaista ohjelmistoa, ja tällä hetkellä suomalaisen musiikin osuus orkesterien ohjelmistosta on noin puolet. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että suomalaiset puhallinsäveltäjät kirjoittavat nykyään musiikkia hyvin monipuolisesti ja eri orkesterien tasoa ja tarpeita vastaamaan. Orkesterilaiset pääsevät soittamaan myös suuria, sinfonisia teoksia yhteisillä leireillä toisten orkesterien kanssa. 

1990-luvulla orkesteriyhdistys teki rohkean aluevaltauksen ja perusti yhteyteensä Rantasalmen Nuorisoteatterin. Kaikki sai alkunsa vuonna 1994 kansalaisopiston musiikkiteatterikurssista, jolle osallistui viisikymmentä 15–18 -vuotiasta soitonopiskelijaa. Tarkoituksena oli esitellä muita esittäviä taiteita ja musiikin osaamisen merkitystä eri esittävien taiteiden alueilla. Kurssin näyttelijäntyön opettajaksi tuli näyttelijä Tarja Pyhähuhta (Heiskanen) ja musiikkiosuudet opetti Risto Nyyssönen. Kurssi oli niin suosittu, että toimintaa päätettiin jatkaa puhallinorkesterin suojissa. Teatteriharrastus jatkuu Rantasalmella vahvana, mistä yhtenä osoituksena on syksyllä 2009 aloittamamme teatteritaiteen perusopetus kansalaisopiston kanssa. 

Vuonna 1995 orkesteriyhdistys ratkaisi pitkään vaivanneen tilaongelman ostamalla teollisuushallin, josta talkoovoimin remontoitiin 195-paikkainen konsertti- ja musiikkiteatterisali. Sali sai kilpailun tuloksena nimekseen Tornado. Näin kaikki orkesterin eri kokoonpanojen sekä musikaalien harjoitukset ja esitykset saatiin saman katon alle, ja roudaus sekä tilavarausten tekeminen väheni minimiin. Nykyään Tornadossa on ammattiteatteritasoinen valo- ja äänentoistokalusto, hyvä lyömäsoittimisto – ja harrastajat ovat ottaneet salin ”omakseen”. Tornado-tunnusmarssin orkesterille sävelsi Janne Ikonen vuonna 2008. Kesän 2012 aikana Tornado-salin katsomo- ja lämpiötilat peruskorjattiin uuteen uskoon Leader-hankkeen turvin ja kesän 2014 aikana saliin rakennettiin uusi lattia. Nykyään suuri osa orkesteri- ja teatteriopetuksesta hoidetaan yhdistyksen omissa tiloissa ja opetuksen järjestäjinä ovat pääasiassa Järvi-Saimaan kansalaisopisto ja Rantasalmen lukio. 

2000-luvun alussa orkesterin soittajisto tilapäisesti väheni, kun suuri joukko nuoria muutti yhtä aikaa paikkakunnalta opiskelemaan. Vähimmillään soittajia oli vain 20. Elokuussa 2003 orkesterin vetovastuu siirtyi Marja Ikoselle, ja siitä lähtien on perustettu yhdistykseen uusia alkeisorkestereita joka toinen vuosi (parillisina vuosina). Uudet soittajat ovat elinehto myös A-orkesterille, jonka soittajista suurin osa on Rantasalmen lukion tai yläasteen nuoria ja jotka lähtevät muualle opiskelemaan joko ylioppilaslakin saatuaan tai jo yläasteen jälkeen. Pitää siis olla jatkuvasti uusia soittajia kasvamassa harrastukseen mukaan. Toisena hyvänä orkesterin ja orkesterin tason säilyttäjinä ovat olleet muutamat soittavat aikuiset, jotka ovat pysyneet orkesterin riveissä. Syksyllä 2011 perustettu Aikuisten Alkeispuhallinorkesteri (nykyään Aikuisten puhallinorkesteri) on myös hyvä esimerkki siitä, miten puhallinsoiton voi aloittaa myös aikuisiällä. 

Rantasalmen puhallinorkestereissa (kahdeksan eri kokoonpanoa) on tällä hetkellä yhteensä noin 100 soittajaa, mikä on hieman liian vähän toimivien puhallinorkesterikokoonpanojen muodostamiseksi mutta kuitenkin todella paljon paikkakunnan kokoon nähden! Onneksi olemme saaneet vuosien varrella apua soitinryhmien täydentämiseksi sekä entisiltä soittajiltamme sekä soitonopettajiltamme. Olette aina tervetulleita esiintymään kanssamme! Kun lasketaan kaikki vuoden konsertit, esiintymiset sekä teatteriesitykset yhteen, saadaan kasaan noin 60 esitystä – keskimäärin yksi esitys joka viikko. Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys onkin merkittävä kulttuurintuottaja Rantasalmella. Puhallinorkesteriopetuksen tärkeys on nähty myös Järvi-Saimaan kansalaisopistossa, jossa orkesterisoitto kuuluu oleellisena osana musiikin perusopetukseen Rantasalmella. 

Rantasalmen puhallinorkesteri on ollut mukana useissa valtakunnallisissa nuorten taidetapahtumissa ja saavuttanut hopeamitalitason puhallinorkesterien SM-kisoissa vuonna 1993. Keväällä 2004 Rantasalmen A-puhallinorkesteri konsertoi Valtakunnallisilla Puhallinpäivillä Savonlinnassa ja kesällä 2006 ja 2016 Hamina Tattoossa. Orkesteriyhdistys on järjestänyt vuosina 2006 ja 2013 valtakunnallisen Ruskatrööttä-tapahtuman. Suomen puhallinorkesteriliitto palkitsi orkesterin parhaasta Puhallinmusiikin päivän tapahtumasta keväällä 2012. Vappuna 2013 orkesteri esiintyi presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä. Orkesteri on tehnyt esiintymismatkoja ulkomaille 12 kertaa, viimeksi kesällä 2015 Viroon. Vuonna 2009 Rantasalmen puhallinorkesteri julkaisi 30-vuotisjuhlalevyn ja vuonna 2014 35-vuotisjuhlan kunniaksi levyn Rantasalmi – Rivage détroit, jossa solisteina on orkesterin riveistä nousseet oopperalaulajat Joonas Asikainen ja Anu Ontronen. Suomen Puhallinorkesteriliitto on valinnut Rantasalmen Puhallinorkesterin Vuoden Puhallinorkesteriksi 14.3.2015 ja Etelä-Savon Maakuntaliitto orkesterin Etelä-Savon parhaaksi 11.5.2015. Orkesteri on myös saanut Alfred Kordelinin säätiön taiteen palkinnon 6.11.2015 (30 000€). 

Teksti: Marja Ikonen

Orkesterin soittajat kautta aikojen, noin 600 soittajaa.
Jos huomaat listassa virheitä, ota yhteyttä: marja.ikonen(at)rantasalmi.fi.