Nuorisoteatterin historia

Tervetuloa tutustumaan Nuorisoteatterin lähes 25-vuotta kestäneeseen tarinaan. Tältä sivulta löydät tietoa esitetyistä musikaaleista sekä kertomuksia Nuorisoteatterissa harrastaneilta henkilöiltä. 

Kuinka kaikki alkoi?

Rantasalmen Nuorisoteatteri on Rantasalmen Puhallinorkesteriyhdistyksen jaos. Nuorisoteatteri perustettiin vuonna 1994, kun musiikinopettaja Risto Nyyssönen halusi kehittää Rantasalmen kansalaisopiston musiikinopetusta. Tuolloin kansalaisopistossa toimi kolme eri tasoista puhallinorkesteria, kussakin 30–40 nuorta soittajaa. Kansalaisopisto järjesti nuorille musiikinopiskelijoille musiikkiteatterikurssin. Tarkoituksena oli esitellä muita esittäviä taiteita ja musiikin osaamisen merkitystä eri esittävien taiteiden alueilla. Musiikkiteatterikurssille osallistui yli 50 melko pitkällä olevaa 15–18-vuotiasta soitonopiskelijaa. Kurssin näyttelijäntyön opettajaksi tuli näyttelijä Tarja Heiskanen Mikkelistä ja musiikkiosuutta opetti Risto Nyyssönen. Vuonna 2003 teatteritoiminnan suunnittelun vetovastuu siirtyi Rantasalmelle muuttaneelle musiikinopettaja-kapellimestari Marja Ikoselle.

Esitetyt musikaalit 

1. Kadonneet lapset
1994 Työn alle otettiin Marja Laurin Kadonneet lapset, jossa käytetään Hectorin musiikkia. Huhtikuussa 1994, reilun kolmen kuukauden ja noin 200 harjoitustunnin jälkeen pidettiin ensi-ilta, joka sai suuren menestyksen. Kadonneita lapsia esitettiin kaikkiaan 18 kertaa, 15 kertaa oli 120-paikkainen esitystila loppuunmyyty. Keväällä 1995 Kadonneet lapset kutsuttiin kansalais- ja työväenopistojen Valtakunnallisille teatteripäiville. Siellä Kadonneet lapset valittiin parhaaksi esitykseksi. 

2. The Pop-Oz 1995
Yhteistyössä Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjan kanssa valmistimme musikaalin The Pop-Oz. Tekijäjoukko oli suunnilleen sama. Tanssinopettajana oli Birgitta Asikainen. Ensi-ita oli toukokuussa 1995. Musikaalia esitettiin seitsemän kertaa koulun jumppasalissa. Tällöin korostui ongelma esityspaikasta. Suurella vaivalla rakennettu esityssysteemi oli purettava ja esitykset lopetettava viikon kuluttua ensi-illasta. Syksyllä 1995 Pop-Oz kutsuttiin Varkauden kaupunginteatteriin (2 esitystä) ja Kansainväliselle Nuorten Teatteriviikolle Helsinkiin, ainoana harrastajateatterina Helsingin ulkopuolelta.

3. Fame 1996
Syksyllä 1995 aloitimme Famen harjoitukset. Esittäjäjoukko oli edelleen lähes sama, ohjaajana oli edelleen Tarja Heiskanen ja musiikinjohtajana Risto Nyyssönen. Tanssinopettajaksi ja koreografiksi tuli Jari Karttunen. Kevään esityspaikkaongelmista viisastuneina vuokrasimme taajaman läheisyydestä tyhjän teollisuushallin. Talven harjoitusten ohessa sinne rakennettiin esitystila, Tornado, johon mahtui lähes 300 katsojaa. Käytössä oli kesäteatterin siirrettävät katsomorakenteet. Fame sai jo harjoitusaikana valtavasti julkisuutta. Radiossa ja sanomalehdissä Hesaria myöten oli jatkuvasti juttuja Famen valmistumisesta. Ensi-ilta oli huikea menestys! Yleisö hullaantui ja lehtiarvostelut olivat vuolaan kiittäviä. TV 2 kävi tekemässä seuraavasta esityksestä jutun uutisiin ja toinen kuvausryhmä myöhemmin vielä erillisen jutun Kotimaan katsaukseen. Yleisömenestys oli myös hyvä, yli 4 500 katsojaa. Myös muuta menestystä tuli. Fame valittiin vuoden taideteokseksi Mikkelin läänissä ja kutsuttiin Työväen näyttämöpäiville. Fameen päättyi tavallaan Nuorisoteatterin 1. vaihe.

4. Peter Pan 1997
Fame-vuotena suuri osa esittäjistä kirjoitti ylioppilaaksi ja lähti muille maille. Mutta samalla alkoi ryntäys nuorisoteatteriin. Uuden musikaalin ensimmäiseen kokoontumiseen tuli lähes 80 lasta ja nuorta. Jotakin oli tehtävä! Yksinkertaisin ratkaisu oli tehdä kaksi musikaalia. Tornado oli ostettu omaksi (pankkilainalla) ja rakennettu erinomaiseksi teatteri- ja konserttisaliksi. Tästä alkoi Nuorisoteatterin 2. vaihe. Yhteistyössä Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjan kanssa valmistettiin musikaali Peter Pan ja ylä- ja ala-asteen kanssa musikaali Mikä sotku! Peter Pan oli jälleen menestys. Lehtiarvioissa sitä pidettiin jopa parempana kuin Fame. Peter Pan kutsuttiin Suomen edustajaksi Trondheimin 1000-vuotisjuhlien yhteydessä olleille teatterifestivaaleille.

5. Mikä sotku 1997
Mikä sotku oli junioreiden ensimmäinen musikaali. Sen musiikinjohtajana oli Famessa mukana ollut Maija Juntunen, joka opiskeli musiikinopettajaksi Jyväskylässä. Nuorisoteatterin tulevaisuus näytti hyvältä.

6. Ice Open - silmät auki 1998
Ice Open - silmät auki oli tilausmusikaali vanhemmalle ryhmälle. Sen kirjoitti Monna Ollikainen, joka oli tuolloin Rantasalmella musiikinopettajana, musiikin teki Antti Kleemola. Esityksiä oli 12.

7.Outolintu 1998
Junnut valmistivat musikaalin Outolintu. Musiikinjohtajana oli Monna Ollikainen. Sitä esitettiin kuusi kertaa. Määrä katsottiin riittäväksi pienille esittäjille, vaikka yleisöä olisi riittänyt usempaankin esitykseen 

8. Grease 1999
Huippumusikaali Greasen myötä pääsimme jälleen televisioon. MTV3 teki jutun uutisiin ja TV1 aamuohjelmaan. Musikaali onnistui perinteisellä tavalla. Tanssinopettajaksi vaihtui Mikko Ahlgren.

9. Kolme iloista rosvoa 1999
Junnujen Kolme iloista rosvoa valloitti yleisön. Kaikki kuusi esitystä olivat käytännössä loppuunmyytyjä.

10. Kaunotar ja hirviö 2000
Vuosi 2000 oli poikkeuksellinen. Keväällä valmistuivat vanhempien Kaunotar ja hirviö ja junnujen Peppi Pitkätossu. Ohjaajana oli Tarja Heiskanen ja koreografina Mikko Ahlgren. Musiikinjohtajana oli Timo Karvo. 

11. Peppi Pitkätossu 2000
Pepin musiikinjohtajana oli Pekka Koivunoro. Nämä musikaalit olivat myös Tarja Heiskasen ja Mikko Ahlgrenin viimeiset työt toistaiseksi. 

12. Kadonneet lapset 2000
Syksyllä 2000 päätimme hajottaa ensi-iltojen ajankohdat. Sen vuoksi uudelleen ohjelmistoon otettu Kadonneet lapset valmistettiin jo syksyn aikana. Ohjaajaksi tuli Tuomo Salmela Varkaudesta ja koreografiksi aikoinaan Famessa ollut Kati Nyyssönen, musiikin ja tanssinopiskelija Jyväskylästä. Kadonneiden ensi-ilta oli joulukuussa ja viimeiset esitykset olivat tammikuussa. Monen vuoden jälkeen nyt oli mahdollisuus osallistua teatterikisoihin. Sattumalta ne olivat jälleen kansalais- ja työväenopistojen Valtakunnalliset teatteripäivät lokakuussa 2001. Tuomaristo arvioi Kadonneet lapset loistavaksi esitykseksi. Siskoa esittänyt Salla Korhonen sai kunniakirjan laulu- ja ilmaisutaidoistaan. Mutta Kadonneita lapsia ei tällä kertaa valittu parhaaksi esitykseksi, sillä teatteripäiville oli kutsuttu myös junnujen musikaali Tirlittan. 

13. Tirlittan 2001
Junnut aloittivat Tirlittanin harjoitukset tammikuussa. Ensi-illassa huhtikuussa oli myös musikaalin säveltäjä Toni Edelmann läsnä. Hän kuten muukin yleisö oli myyty! Edelmann ehdotti heti uuden musikaalin tekoa Rantasalmen Nuorisoteatterin kanssa. Kaikki kuusi esitystä olivat loppuunmyytyjä. Tornado pullisteli. Ja kaiken kruunasi voitto Ktol:n teatteripäivillä. Junnut olivat lyöneet seniorit! Kunniakirjan saivat Maikki Hurmerinta ja Joonas Asikainen. 

14. West Side Story 2002
West Side Story oli tarkoitus aloittaa jo v. 2000, mutta Jyväskylän kaupunginteatteri, jolla se oli juuri silloin ohjelmistossaan, ei antanut meidän tehdä musikaalia. Jyväskylässä pelättiin kilpailua... Oikeudet saatuamme ohjaaja Tuomo Salmela, koreografi Kati Nyyssönen, musiikinjohtaja Risto Nyyssönen ja n. 30 nuorta ryhtyivät toimeen. Ensi-ilta oli 20.4.2002 ja kymmenessä esityksessä oli n. 2000 katsojaa. 

15. Paksu porsas viidakossa 2003
Tässä lasten musikaalissa oli mukana 37 nuorta näyttelijää ja soittajaa. Musikaalia esitettiin 9 kertaa tammi-helmikuussa ja katsojamäärä oli reilusti yli tuhat. Ensimmäistä kertaa musikaalin tekemisestä vastasivat nuorisoteatterin omat kasvatit: ohjaaja Elina Kemppainen, koreografi Kati Nyyssönen, musiikinjohtaja Anna-Maija Lappalainen ja lavastus-/puvustus-/meikkaussuunnittelija Johanna Pärnänen. 

16. Kevät iskee kuin seitsemän salamaa!
2003 Revyymusikaalin kirjoitti ja ohjasi Joensuun kaupunginteatterin johtaja Kimmo Lavaste. Ensimmäistä kertaa koreografina oli Rantasalmelle muuttanut indonesialainen tanssipedagogi Rini Heiskanen. Musiikinjohtajana toimi Risto Nyyssönen.

17. Salaisen laakson lähde 2004
Salaisen laakson lähde on toinen nuorisoteatterin tilaustyö. Teksti on Tarja Heiskasen ja Terttu Savolan ja musiikin sävelsivät Toni Edelmann ja Janne Ikonen. Musikaali oli Rantasalmen Nuorisoteatterin 10-vuotisjuhlamusikaali. Koreografina oli Rini Heiskanen ja musiikin johtajana Marja Ikonen.

18. Piruetin pyörteissä 2004
Musikaalin tekijöinä olivat NuTe:n entiset kasvatit, Elina Kemppainen käsikirjoitus ja ohjaus sekä Kati Nyyssönen musiikki ja koreografia. Musikaalin ensi-ilta oli nuorisoteatterin 10-vuotisjuhlan yhteydessä 17.10.2004.

19. Knut Pitkäjalka 2005
Lukuvuonna 2004–2005 Nuorisoteatteri tarttui koko perheen musiikkinäytelmään Knut Pitkäjalka. Ohjaajaksi saimme Savonlinnasta Kira Boesenin ja hänen ohjauksessaan valmistui riemastuttavan värikäs esitys, jossa hyvä voitti pahan ja oikea väärän. Näytelmän hykerryttävän tekstin oli kirjoittanut Sirkku Peltola, musiikin oli säveltänyt Matti Muhonen. Sovituksista vastasi Mika Siekkinen ja orkesterin johdosta Marja Ikonen. Tanssinopettajana oli Mira Jalkanen ja musiikin harjoituttamisessa olivat mukana myös Kari Tuunanen ja Ari Kaartinen. Ensimmäistä kertaa mukana oli myös nuoria valo- ja äänikurssilaisia suunnittelemassa ja toteuttamassa musiikkinäytelmän valaistusta ja ääntä. Tästä alkoi yhteistyö Rantasalmen lukion ja RaJuPuSu-opiston kanssa uusien valo- ja ääniteknikoiden koulutuksessa Rantasalmen Nuorisoteatterissa.

20. Paluu kielletylle planeetalle 2006
Paluu kielletylle planeetalle oli Matti Muhosen ensimmäinen ohjaustyö Rantasalmen Nuorisoteatterissa. Lukuvuonna 2005–2006 musikaalissa oli jälleen paljon nuoria mukana: 16 näyttelijä-laulaja-tanssijaa, 11 soittajaa sekä 5 valo- ja ääniteknikkoa. Tämä Bob Carltonin kirjoittama ja Juice Leskisen suomentama avaruusmusikaali rokkasi 1950- ja 1960-lukujen musiikin tahtiin – ja musiikkia oli paljon! Orkesteria johti Marja Ikonen, joka myös vastasi musikaalin sovituksesta yhdessä Nuorisoteatterin puheenjohtaja Janne Ikosen kanssa. Tanssia opetti savonlinnalainen Hannu Hyttinen ja lauluja valmensi jo usean vuoden kokemuksella Kari Tuunanen. Musikaalin näki 1000 katsojaa Tornado-salissa.

21. Punaiset ovet 2007
Matti Muhonen jatkoi Nuorisoteatterin ohjaajana lukuvuonna 2006–2007. Musikaaliksi löytyi vuonna 2006 kantaesitetty Tuomari Nurmion musiikkiin tehty teos Punaiset ovet. Musikaalin tekstin oli kirjoittanut ensi-illassakin vieraillut Joel Elstelä. Mieleenpainuvaa ja ajatuksia herättävää musikaalia esitettiin Tornadossa 11 kertaa – loppuunmyytyjä tilausnäytöksiä oli kaksi. Musiikin sovituksesta ja johtamisesta vastasivat Marja ja Janne Ikonen, laulua opetti Kari Tuunanen ja koreografina sekä tanssinopettajana toimi Jenni Pylvänäinen. Musikaalissa oli mukana 31 nuorta.

22. Pinokkio 2008
Kevääksi 2008 halusimme valmistaa koko perheen musikaalin ja teokseksi valikoitui Carlo Collodin satu Pinokkio. Yhteistyötä jatkettiin Matti Muhosen, Kari Tuunasen, Marja Ikosen sekä Artian ja Artemian kanssa. Sen sijaan koreografiksi tuli uusi tanssinopettaja Ria Haimo ja musiikin sovitti savonlinnalainen Mika Siekkinen. Musikaalia esitettiin Tornadossa yhteensä 10 kertaa, joista kaksi näytöstä olivat loppuunmyytyjä. Katsomossa oli ilahduttavan paljon Rantasalmen ja lähikuntien pientä väkeä niin perheiden kanssa kuin koulu- tai kerhoretkelläkin. Musikaalin puitteissa toimi jälleen valo- ja äänikurssi Toni Auvisen ja Pekka Koivunoron johdolla. Yhteensä musikaalissa oli mukana 23 nuorta.

23. Rautapuu 2009
Vuonna 2009 Nuorisoteatteri tuli ohjaajamme Matti Muhosen mukaan ”mopoikään” eli juhlimme viittätoista toiminnantäyteistä vuotta. Juhlan kunniaksi tilasimme Joel Elstelältä ja Jukka Viitasaarelta juhlamusikaalin Rautapuu, jota esitimme Tornadossa 8 kertaa. Viimeinen esitys oli samalla Nuorisoteatterin juhlanäytös, jonka jälkeen kokoonnuimme suurella joukolla syömään ja nauttimaan toistemme seurasta. Mukana oli teatterimme väkeä koko toiminta-ajalta, myös ensimmäiset vetäjät Tarja Pyhähuhta ja Risto Nyyssönen. Rautapuun musiikinjohdosta vastasi Marja Ikonen, tanssinopettaja-koreografina oli ensimmäistä kertaa Michael Geppert, laulua opetti Kari Tuunanen ja valoissa ja äänessä totuttuun tapaan Toni Auvinen ja Pekka Koivunoro. Nuoria oli mukana tasan 30. Musikaalin mottona oli venäläisen kirjailija Jevgenija Semjonovna Ginzburgin lause: ”Loppujen lopuksi murhaaja ei ole vain se, joka suuntaa iskun, vaan jokainen joka tukee pahaa toistamalla ajattelematta vahingollisia poliittisia teorioita tai kirjoittamalla puolitotuuksia.”

24. Hukassa on hyvä paikka 2010
Keväällä 2010 Rantasalmella ensi-iltansa sai koko perheen musikaali Hukassa on hyvä paikka. Näytelmän oli kirjoittanut Kari Hotakainen ja musiikin siihen oli säveltänyt Iiro Rantala. Mukana oli 15 näyttelijää ja 12 soittajaa. Ohjaajana oli ensimmäistä kertaa rantasalmelainen Kaisla Pirkkalainen. Kapellimestarina toimi Marja Ikonen, nuorten laulu- ja tanssitaitoja hioivat Kari Tuunanen ja Michael Geppert. Ihanan värikäs puvustus ja lavastus saatiin jälleen kerran yhteistyönä Artian ja Artemian kautta. Näytelmässä käsiteltiin yksinhuoltajaisän ongelmia, isän ja pojan monimutkaista suhdetta ja kaipuuta arjen ulkopuolelle. Isoihin aiheisiin tartuttiin kuitenkin Hotakaisen tutulla nasevalla huumorilla. Musikaalin tuottamisessa olivat mukana Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjan kulttuurintuottajaopiskelijat Tuotantoryhmä Suomineidot, joka palkittiin tuottamistyöstään Yritys Hyvä 2010 -kilpailussa.

25. Jäljet 2010
Keväällä 2010 Rantasalmen Nuorisoteatterissa oli jälleen pitkästä aikaa toinenkin ensi-ilta, nimittäin lastenteatterin ensi-ilta! Teatteritaiteen perusopetuksen ryhmä Ranttali oli käynnistynyt syksyllä 2009 ja toukokuussa 2010 oli vuorossa Jäljet-esityksen ensi-ilta ja toinen esitys. Tarinan kirjoittivat kurssilaiset yhdessä ohjaajansa Kaisla Pirkkalaisen kanssa. Lastenteatterin uusi tuleminen oli alkanut! 

26. Rockville 2011
Koska lukuvuodelle 2010–2011 oli ilmoittautunut ennätyssuuri joukko taitavia näyttelijöitä ja soittajia, haettiin vuoden teokseksi jotakin haastavaa ja rokkaavaa. Tähän hakuun sopi täydellisesti itävaltalainen uusi hittimusikaali Rockville (Kim Duddy – Werner Stanka – Martin Gellner). Musikaalia ei kuitenkaan oltu vielä käännetty muille kielille, joten Rantasalmen Nuorisoteatteri otti haasteen vastaan ja käännätti musikaalin suomen kielelle. Laulut laulettiin kuitenkin englanniksi, kuten alkuperäisessäkin versiossa ja käännökset heijastettiin tekstityslaitteen avulla yleisön luettavaksi. Musikaali oli siis Suomen ensiesitys ja ylipäänsä toinen esitys koko musikaalista alkuperäisversion jälkeen! Työryhmässä olivat ohjaaja Kaisla Pirkkalainen, koreografi Kati Hallio (ent. Nyyssönen), laulunopettaja Kari Tuunanen ja kapellimestari Marja Ikonen. Lavastus ja puvustus saatiin Artemiasta ja Artiasta, valo- ja äänitekniikasta vastasivat Toni Auvinen ja Pekka Koivunoro. Musikaalissa näytteli myös muutama aikuisavustaja sekä lapsiavustajia Ranttali-teatterin riveistä, yhteensä näyttelijöitä oli mukana 24 ja soittajia 12. Rockvilleä esitettiin Tornado-salissa 9 kertaa, ensi-illassa oli paikalla säveltäjä Werner Stranka. 

27. Pikku Vampyyri 2012
Lukuvuodelle 2011–2012 valmistettiin jälleen kaksi musikaalia, koska myös teatteritaiteen perusopetuksen ryhmä Ranttali valmisti oman lastenmusikaalin. Musikaaliksi valikoitui Pikku Vampyyri (Angela Sommer-Bodenburg – Uwe Vogel), josta saimme esittää musikaaliversion (suom. Tuija Saarinen) Suomen kantaesityksen. Pikku Vampyyrin ensi-ilta ja kaikki muut viisi esitystä olivat helmikuussa ja mukana näyttelemässä oli kuusitoista 9–14-vuotiasta näyttelijää ja kymmenen soittajan luuranko-orkesteri. Työryhmässä olivat mukana ohjaaja Kaisla Pirkkalainen, koreografit Kati Hallio, Michael Geppert ja Mari Toivanen sekä laulunopettaja-kapellimestari Anna-Maija Saari (s. Lappalainen). Lavastus ja puvustus saatiin Artemian kautta, valo- ja äänitekniikasta vastasivat Mika Juusela, Maria Vänttinen ja Pekka Koivunoro. Musikaalin laulut ja lauluntekstit sovitti Marja Ikonen. 

28. The Sound of Music 2012
Kevään 2012 toinen ensi-ilta oli iki-ihana klassikko ja maailman esitetyin musikaali The Sound of Music (Howard Lindsay – Russel Crouse – Richard Rodgers – Oscar Hammerstein II – Esko Elstelä). Esitys toi ennätysyleisön (1400 katsojaa) Tornadoon kymmenellä esityskerrallaan. Mukana oli kolmekymmentä nuorta, joista suurin osa Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjalaisia, ja siten moni heistä myös alunperin Rantasalmen ulkopuolelta paikkakunnalle muuttaneita nuoria. Työryhmässä olivat Kaisla Pirkkalainen, Marja Ikonen, Kari Tuunanen, Kati Hallio, Michael Geppert ja Mari Toivanen sekä Marjan äitiysloman sijaiseksi Jyväskylästä saapunut kapellimestari Miikka Laihonen. Äänentoiston hoiti Pekka Koivunoro ja valoista vastasi ensimmäistä kertaa Tornadolla Kari-Matti Hongisto. Puvustus ja lavastus saatiin jälleen Artiasta ja Artemiasta ja musiikin soitinnus Mika Siekkiseltä. Tämä musikaali olikin viimeinen "Wanhalla Torniksella" sillä kesän 2012 aikana Tornadossa toteutettiin mittava katsomo- ja kahvioremontti.

29. Suomi-Sirkus 2013
Keväällä 2013 ensi-iltaan saatiin jälleen kantaesitysmusikaali ja tällä kertaa vieläpä täysin rantasalmelaisin voimin alusta asti toteutettuna! Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Kaisla Pirkkalainen ja sävellykset, sanoitukset ja sovitukset oli tehnyt Janne Ikonen. Kapellimestarina toimi jälleen Marja Ikonen ja muita musiikinopettajia olivat Miikka Laihonen, Anna-Maija Saari, Kari Tuunanen ja Johannna Silvennoinen. Tanssinopetus tuli Etelä-Savon Tanssiopistosta, koreografeina Marjo Vartela ja Fanny Gurevitsch. Valoissa olivat Jussi Mykkänen ja Maria Vänttinen ja äänessä perinteiseen tapaan Pekka Koivunoro. Musikaalissa olivat mukana sekä isojen että pienten ryhmä eli yhteensä noin 40 lasta ja nuorta lavalla. Ranttalin lapset saivat tosin vähän helpotusta esityksistä, sillä heillä oli käytössä kaksoismiehitys. Tätä ajankohtaista kabareetyylistä musikaalia kävi katsomassa yhteensä 1075 henkilöä uudistetussa Tornado-salissa. 

30. Satu Vesihiidestä ja Kultasirkasta 2013
Kevään 2013 lisäksi myös marraskuussa samana vuonna esitettiin Janne Ikosen säveltämä musikaali Tornado-salissa. Tällä kertaa vuorossa oli Lastenteatteri Ranttalin produktio Satu Vesihiidestä ja Kultasirkasta, jonka ohjasi Tuomo Salmela. Anni Swanin satu oli kääntynyt musikaaliksi Helena Kortelaisen tekstisovituksena ja laulun sanoja oli kirjoittanut myös Riitta Teder. Koreografina debytoi Sarianna Nuutinen ja lauluopetuksesta sekä musiikinjohdosta vastasi Marja Ikonen. Katsojia musikaalissa kävi 849 ja kaikki seitsemän esitystä tehtiin kuuden päivän aikana. Tämä oli valtaisa ponnistus niin mukana olleilta lapsilta kuin heidän vanhemmiltaankin, jotka urakoivat tällä kertaa myös Katja Kähkösen suunnitteleman puvustuksen ja lavastuksen esityksiin valmiiksi. Valoista ja äänistä vastasivat totuttuun tapaan Maria Vänttinen ja Pekka Koivunoro. Esitys sai paljon kiitosta - olihan lapsille sopivaa teosta ehditty toivoa Rantasalmelle jo useampaan otteeseen. Mukana lavalla oli 19 lasta ja nuorta. 

31. Legally Blonde 2014
Nuorisoteatterin 20-vuotisjuhlamusikaaliksi valikoitui iloinen, vauhdikas ja musiikkipitoinen Legally Blonde eli Blondin kosto -musikaali. Kapellimestari Marja Ikonen ja laulunopettaja Anna-Maija Saari olivat nähneet tämän teoksen Lontoossa, josta se siirtyi mukavasti Rantasalmen Tornado-saliin. Uutena ohjaajana debytoi Jari Pylväinen ja koreografiat teki Sarianna Nuutinen. Valot ja äänet muodostuivat Pekka Koivunoron, Kari-Matti Hongiston ja Maria Vänttisen yhteistyöstä ja puvustuksessa saatiin vielä kerran nauttia Artian palveluista ja Soili Saaren visioista. Puvustuksessa oli mukana myös SAKKYn vaatetusalan opiskelijoita Kuopiosta. Lavastuksen suunnittelivat ja valmistivat Anne Peltosen joukot Artemiasta. Blondissa oli mukana 21 näyttelijää, kaksi koiranäyttelijää 15-henkinen orkesteri ja kymmeniä ellei satoja talkoolaisia. Musikaali oli musiikillisesti vaativin, mitä Tornadossa on koskaan tehty ja se sai kiittävät arvostelut lehdistössä. Moni esitys oli loppuunmyyty ja yleisöä oli yhteensä 1471 henkilöä. 

32. Uneton Saimaalla 2015
Keväällä 2015 esitettiin Nuorisoteatterin ja Ranttalin yhteisvoimin ohjaaja Jari Pylväisen esikoisteos Uneton Saimaalla, jossa musiikkeina rullasivat suomihitit 35 vuoden takaa. Musiikit oli sovittanut ja juuri tälle esiintyjäryhmälle räätälöinyt teatterin kapellimestari Marja Ikonen. Musikaalissa oli paljon isoja rooleja ja jokainen näyttelijä pääsi näyttämään taitonsa yleisölle. Teoksessa käytettiin myös videokuvaa ja runsaasti ääniefektejä. Uusi musta puulattia ja upea valkokangas olivat ensimmäistä kertaa käytössä. Uutena koreografina debytoi Johanna Seppänen ja Sarianna Nuutinen toimi Ranttalin ohjaajana ensimmäistä kertaa. Muuten henkilökunta muodostui vakiintuineista työntekijöistä: Anna-Maija Saari, Pekka Koivunoro, Kari-Matti Hongisto, Maria Vänttinen, Soili Saari sekä Artemian joukot Anne Peltosen johdolla. Vaikka teos kertoi monista nykypäivän ikävistäkin asioista, oli huumoria viljelty runsaasti ja yleisö täytti Tornado-salin viimeistä paikka myöten kahdeksan kertaa. Esityksiä oli yhteensä kymmenen ja yleisöä 1615 henkilöä. 

33. Ronja Ryövärintytär 2015
Marraskuussa 2015 Lastenteatteri Ranttali valmisti ensi-iltaan Astrid Lindgrenin – Annina Enckellin musikaalin Ronja Ryövärintytär. Harjoitusjakso oli tiivis: kolmessa kuukaudessa valmistettiin koko illan musikaali esitysvalmiiksi. Myös lasten vanhemmat pääsivät osalliseksi tekemisestä muun muassa lavastuksen valmistamisessa ja takahuoneavustajina. Musikaali oli yleisömenestys, sillä kaikki kahdeksan esitystä olivat täysille katsomoille, musikaalin näki yhteensä 1470 (kevät 2016 mukaan lukien 1790) katsojaa. Musikaali valittiin myös Riihimäen SPOTTI – Lasten Teatteritapahtumaan maaliskuussa 2016, ja siksi sitä esitettiin Rantasalmella ja Riihimäellä vielä kolme kertaa keväällä 2016. Musikaalin ohjasi Sarianna Nuutinen, apuohjaajana toimi Hanna Tolvanen, koreografina Liisa Väisänen, laulunopettajana Anna-Maija Saari ja kapellimestarina Marja Ikonen, joka oli tehnyt myös Sebastianin musiikkien sovitukset. Syksyllä järjestettiin pitkästä aikaa valokurssi, jonka opiskelijoista Tuomo Hagman ja Leevi Koivunoro toimivat musikaalin valoajajina suunnittelja Jussi Mykkäsen opissa. Äänistä vastasi perinteiseen tapaan Pekka Koivunoro. Monipuolisen ja runsaan lavastuksen ja puvustuksen suunnitteli Katja Kähkönen ja puvuista suurimman osan valmisti Kati Lätti. Mukana oli 30 4.–7.-luokkalaista lasta ja nuorta, joiden upeat laulu-, soitto-, tanssi- ja näyttelijäntyönsuoritukset keräsivät yleisöltä paljon ihailevaa palautetta. 

34. High School Musical On Stage 2016
Kansainvälistä nuorten huippumusikaalia esitettiin keväällä 2016 Tornadossa 37 harrastajan voimin. Mukana oli 35 nuorta nuorten rooleissa sekä soittamassa ja kaksi aikuisnäyttelijää opettajien rooleissa. Musiikkia johti Marja Ikonen, ohjauksesta vastasi Jari Pylväinen, laulunopettajajina olivat Anna-Maija Saari ja Katja Suomalainen ja koreografeina toimivat Sarianna Nuutinen ja Liisa Väisänen. Äänissä oli perinteiseen tapaan Pekka Koivunoro, mutta valoajajina deybtoivat Topi Veijonen, Tanja Kiiveri ja Kirsi Laitinen. Puvustuksen teki Soili Saari ja lavastuksen Artemia. Syksyn harjoitukset alkoivat Marco Bjurströmin koulutusviikonlopulla ja vuoden aikana porukka hioutuikin erittäin hyvin yhteen, mikä näkyi esityksissä luottamuksena toisiin ja hyvänä energiana. Teos vaati myös hyvää kuntoa sekä tarkkaa laulu- ja soittotaitoa, koska musiikkinumeroita oli varsin paljon. High School Musicalia esitettiin Tornadossa yhteensä 12 kertaa täysille saleille ja yleisöä se keräsi 1920 henkilöä, mikä on moneen vuoteen ennätysmäärä Tornadolla. 

35. Oliver! 2017
Kauden 2016–2017 musikaaliksi saatiin klassikko Oliver!, joka nimensä mukaisesti perustui Charles Dickensin tarinaan Oliver Twist -nimisestä orpopojasta. Lionel Bartin luoma ja Heikki Salon suomentama eheä kokonaisuus oli menestys sekä taiteellisesti että tuotannollisesti. Mukana oli yhteensä 44 harrastajaa sekä Lastenteatteri Ranttalista että Nuorisoteatterista. Musikaalia esitettiin Tornado-salissa 13 kertaa ja sen näki yhteensä 2183 katsojaa. Ohjauksesta vastasivat Jari Pylväinen ja Iiris Salmela, laulunopetuksesta Anna-Maija Saari, Saara Silvennoinen ja Soila Takanen. Koreografiat tekivät Mari Ihanus ja Sarianna Nuutinen. Kapellimestarina toimi jälleen Marja Ikonen ja äänimiehenä Pekka Koivunoro. Valot suunnitteli Tuomo Salmela, valoajajinaan Kirsi Laitinen, Tanja Kiiveri ja Kalle Tikkanen. Puvut suunnitteli ja valmisti Kati Lätti ja lavastuksesta vastasi perinteisesti Artemia - tällä kertaa suunnitteluvastuussa oli Minna Aaltonen. Ensimmäistä kertaa teatterin historiassa oli käytössä TV-monitorit laulajille niin yleisön takana kuin kulisseissakin – teos oli niin vaativa musiikeiltaan, että temponvaihdokset ja lähdöt seurattiin tarkasti kapellimestarin tikun kärjestä!

36. Yökyöpelit 2017 
Syksyllä 2017 Lastenteatteri Ranttali esitti Laura Ruohosen ja Anna-Mari Kähärän riemukasta Yökyöpelit-musikaalia 22 harrastajan voimin. Ohjaajana toimi Iiris Salmela, koreografiksi saatiin Emilia Palmroos ja musiikista vastasivat Saara Silvennoinen (laulu) ja Marja Ikonen (orkesteri). Musikaalia esitettiin kahdeksan kertaa ja se näki 1089 katsojaa. Yökyöpeleissä päästiin seikkailemaan Agenttinero Narun matkaan ja selvittämään Yökyöpelien talon asukkaiden tavaroiden mystistä katoamista. Samalla nähtiin, miten värikästä porukkaa voikaan löytyä yhden kerrostalon asunnoista. Lopulta tavaroiden Nakertaja löytyi ja tarina saatiin onnellisesti päätökseen. Puvustuksen teki Kati Lätti, maskeerauksesta vastasi Mirva Glumerus, äänitekniikasta Pekka Koivunoro ja valoista Tuomo Salmela. Lavasteet valmistettiin Henri Paunosen johdolla Rantasalon koulun lavastuskerhossa ja viimeisteltiin talkoovoimin Tornadolla. Rekvisiitasta vastasi teatterin puheenjohtaja Päivi Turkki. Oli upeaa saada esittää tätä suomalaista erinoimaista koko perheen musikaalia juuri Suomen satavuotisjuhlan kynnyksellä!

37. Hairspray 2018
Kevään 2018 musikaalia Hairsprayta esitettiin Tornadossa 14 kertaa. Tämä vauhdikas ja musiikin täytteinen teos sulatti yleisön sydämet ja Tornadon katsomo oli kaikissa esityksissä täynnä! Musikaalin näki 2488 katsojaa ja salin täyttöaste 92%. Mukana Hairsprayssa oli 19 hengen näyttelijäporukka ja samankokoinen orkesteri, jota johti Marja Ikonen. Opettajina toimivat Jari Pylväinen (ohjaus), Emilia Palmroos (tanssi) sekä laulunopettajina Soila Takanen, Ruta Sokolnikiene sekä Emma Auramo. Yksinlaulua opetti Marketta Kosunen. Puvustuksesta vastasi Kati Lätti ja lavastuksesta Artemia yhdessä yhdistyksen talkoolaisten kanssa. Muuta henkilökuntaa/talkoolaisia olivat Pekka Koivunoro (äänet), Samuli Rimmi ja Jenni Kosonen (valot), Unna Hännikäinen (rekvisiitta), Sari Metsola ja Aino Korhonen (maskeeraus, kampaukset) sekä lukuisia muita auttavia käsipareja lipunmyynnistä kahvioon, järjestyksenvalvonnasta liikenteenohjaukseen. Hairsprayn tarina vei meidät 1960-luvun Baltimoreen ja rotuerottelun aikaan. Musikaalissa taisteltiin lempein asein - huumorin, tanssin ja musiikin voimalla - tätä epäkohtaa vastaan.

Nuorisoteatterilaiset kautta aikojen: noin 520 osallistujaa. Jos huomaat listassa puutteita, ota yhteyttä marja.ikonen(at)rantasalmi.fi.