Orkesterisoitto harrastuksena

Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille oivan mahdollisuuden harrastaa musiikkia mukavassa porukassa. Toimimme yhteistyössä Järvi-Saimaan kansalaisopiston kanssa: kansalaisopisto järjestää soitonopetuksen, orkesteriopetuksen ja muun taiteen perusopetukseen liittyvän musiikinopetuksen, eli harrastajamme opiskelevat kansalaisopiston kursseilla. Orkesteriyhdistys järjestää toimintaan kuuluvat esiintymiset, konsertit sekä vastaa tiloista, soittimista sekä muista välineistä. Tässä harrastuksessa soittotaidon karttumisen lisäksi saat kokea yhteismusisoinnin riemua, esiintymisiä, matkoja, juhlia ja paljon muuta!

MITEN PÄÄSEN MUKAAN?
Puhallinorkesteriin otetaan uusia soittajia pääasiassa syksyisin Järvi-Saimaan kansalaisopiston toimintakauden alkaessa. Mukaan voi tulla myös kesken lukuvuoden, jos opistossa on soittopaikkoja vapaana. Alkeisorkesteri eli C-orkesteri aloitetaan joka toinen syksy ja seuraava C-orkesteri lähtee käyntiin syksyllä 2018. Virallista alaikärajaa aloittamiseen ei ole, mutta opiston ilmoittautumistilaisuudessa soitonopettajat tarkistavat, että fyysiset ominaisuudet eivät ole esteenä aloittamiselle. Toisaalta monet ovat aloittaneet puhallinorkesteriharrastuksensa nokkahuilulla/taskutrumpetilla ja siirtyneet siitä suurempiin soittimiin, kun ikä ja koko ovat antaneet myötä. Soittoharrastus vaatii lisäksi keskittymiskykyä ja ryhmässä olemisen taitoja sekä ennen kaikkea kotiharjoittelua. Perheen pienimmät voivat aloittaa harrastuksen esimerkiksi oman vanhemman tai isosisaruksen kanssa yhdessä! Kannattaa muistaa myös, että mitään yläikärajaa ei ole! Monet ovat aloittaneet soiton vasta yläasteella, toiset jo aikuisiän saavuttaneina.  

SOITINVALMENNUS
Kaikkein nuorimmille aloittajille (5–8v.) tarjotaan soitinvalmennusta puhaltimissa ja lyömäsoittimissa. Vuodesta riippuen puhaltajien soitinvalmennus on joko puupuhallinvalmennusta tai vaskipuhallinvalmennusta tai molempia. Puupuhallinvalmennuksessa soitetaan nokkahuiluja ja tutustutaan kaikkiin puhallinorkesterin puupuhaltimiin. Vaskipuhallinvalmennuksessa soitetaan taskutrumpetteja/minipasuunoita  ja tutustutaan kaikkiin puhallinorkesterin vaskipuhaltimiin. Lyömäsoitinvalmennuksessa soitetaan mm. pikkurumpua ja kellopelejä/ksylofoneja ja tutustutaan kaikkiin puhallinorkesterin lyömäsoittimiin. Eri vuosina voi olla mukana eri soitinvalmennusryhmissä, jos haluaa tutustua kaikkien soitinryhmien soittimiin. Silloin tällöin tarjotaan myös aikuisten soitinvalmennuskursseja, kysy niistä lisää kansalaisopistosta. 

MITÄ SOITINTA SOITTAISIN?
Soittimen valinta on usein soittajan, opettajan ja kapellimestarin yhteinen tehtävä. Pyrimme siihen, että sopiva soitin löytyisi heti ensimmäisenä soittovuotena, mutta joskus soitinvalintaa tarkistetaan yhden–kahden opiskeluvuoden jälkeen. Urheilujoukkueessa on jokaisella pelaajalla oma pelipaikka ja tehtävänsä – sama pätee orkesterissakin. Orkesterin jokainen paikka pitäisi täyttää mahdollisimman sopivalla soittajalla. Orkesteri ei voi toimia, jos maalivahti (lyömäsoittaja), puolustajat (matalaääniset soittimet) tai hyökkääjät (korkeaääniset soittimet) puuttuvat. Mukana joukkueessa on myös valmentaja eli kapellimestari. Soitto kuulostaa hyvältä, jos orkesteri saa tasapainoisen kokoonpanon – tästä syystä kaikki eivät voi olla esimerkiksi lyömäsoittajia. Soitinta valitessa pidetään mielessä orkesterin toimiva kokoonpano ja lähdetään kartoittamaan, mistä soittimista soittaja on kiinnostunut. Samalla mietitään fyysisiä edellytyksiä. Oman lisänsä keitokseen tuo Järvi-Saimaan kansalaisopiston tuntikiintiö eri soittimiin ja puhallinorkesterilla vapaana olevat vuokrasoittimet. Esimerkkiorkesteri 30 soittajaa: 4 huilua, 1 oboe, 6 klarinettia,  2 alttosaksofonia, 1 tenorisaksofoni, 3 käyrätorvea, 3 trumpettia, 3 pasuunaa, 2 baritonia, 2 tuubaa, 3 lyömäsoittajaa

MITEN SOITONOPISKELU ALKAA?
Puhallinorkesteri vuokraa aloittaville soittajille soittimen noin kahdeksi vuodeksi kerrallaan (vuokra peritään aina keskellä toimintavuotta eli kalenterivuoden alussa). Tämän jälkeen soittajan tulisi hankkia oma soitin. Kalleimmissa soittimissa vuokra-aikaa on pidennetty. Soittamisen voi toki aloittaa myös omalla instrumentilla. Soittaja ilmoittautuu Järvi-Saimaan kansalaisopiston soittotunneille ja C-orkesteriin. Soitonopiskeluaan aloittavat aikuiset voivat aloittaa vaihtoehtoisesti Aikuisten puhallinorkesterissa. Parin vuoden opiskelun jälkeen voi siirtyä C-orkesterista B-orkesteriin ja siitä muutaman vuoden jälkeen Rantasalmen puhallinorkesterin edustuskokoonpanoon, A-orkesteriin. Aikuiset voivat halutessaan jatkaa myös Aikuisten viihdeorkesterissa. Musiikin perusteiden tunneille kannattaa osallistua viimeistään siinä vaiheessa, kun on soittanut soitintaan jo parin vuoden ajan.  

AIKATAULUT
Jokaisella soittajalla on oma soittotuntiaikansa (20 minuuttia viikossa) ja sen lisäksi orkesteriharjoitus ja musiikin perusteiden tunti sekä muut valitsemansa vapaaehtoiset lisäkurssit. Harrasteaikataulu löytyy tästä.

Orkesterilla on vuoden mittaan myös muutamia viikonloppuharjoituksia ja kesäleiri. A-orkesterilla on tämän lisäksi paljon esiintymisiä, muilla orkestereilla muutama esiintyminen vuodessa.  

HARRASTUKSEN HINTA
Kansalaisopiston musiikin lukukausimaksu on 90–130€ (2017–2018). Se sisältää soitinopetuksen, orkesteriopetuksen ja kaikki muut musiikkiaineet. Lisäksi tarvitset soittokirjan ja nuottitelineen (yht. noin 50€). Soittimen vuokra on 70 €/vuosi, tai voit toki hankkia myös oman instrumentin itsellesi. Soittimiin kuuluu myös kuluvia soitinkohtaisia lisätarvikkeita, jotka tulevat soittajan itsensä kustannettaviksi (kielet, öljyt, kuivausrätit jne.). Kaikki orkesterilaiset (perheineen) toivotaan liittyvän puhallinorkesteriyhdistyksen jäseniksi, jäsenmaksu on 25 €/vuosi. Opisto järjestää opetuksen, mutta puhallinorkesteriyhdistys järjestää kaiken muun harrastukseen liittyvän toiminnan: konsertit, keikat, soittoleirit, hienot konserttimatkat, soittimet, tilat, välineet jne. Omavastuuosuus matkoista pyritään järjestämään aina mahdollisimman pieneksi yhdistyksen talkootyön ja varainkeruun avulla.  

MITÄ TOIMINTAA ORKESTERILLA ON?
Rantasalmen puhallinorkesteri järjestää vuosittain useita konsertteja. Jotkut niistä ovat jo perinteisiä ja ovat vakiinnuttaneet paikkansa, kuten Isänpäiväkonsertti, Joulukonsertti, Euromusa-tapahtuma ja Vappukonsertti. Tämän lisäksi viime vuosina on ollut mukana leirien päätöskonsertteja ja muita vuosittain vaihtuvia tapahtumia. Yhdistys järjestää vuosittain noin 60 tilaisuutta. Harjoitusten, esiintymisten ja konserttien lomassa orkesteri tekee matkoja Suomessa ja ulkomailla. Linnanmäki, Särkänniemi ja Tykkimäki ovat tulleet tutuiksi. Viimeisin ulkomaanmatka suuntautui Viroon kesällä 2015. Suomessa kesällä on esiinnytty mm. Hamina Tattoossa. Talvisin orkesteri osallistuu viikonloppuleireille lähinnä Itä-Suomessa, ja perinteisimmät näistä ovat Ruskatrööttä lokakuussa ja Hankihönkäys tammikuussa. Puhallinorkesteri järjestää myös talkoita, kahvituksia, pehmopaperimyyntiä ja muita tempauksia, joilla kerätään rahaa toimintaan.

YHTEYSTIEDOT 

  • Yhdistyksen puheenjohtaja Petteri Koskikallio  050-5557672 pkoskikallio(at)gmail.com  
  • Kapellimestari Marja Ikonen, Järvi-Saimaan kansalaisopisto 044-4175228 marja.ikonen(at)rantasalmi.fi  
  • Kapellimestari Miikka Laihonen, Järvi-Saimaan kansalaisopisto 044-4175227 miikka.laihonen(at)rantasalmi.fi VIRKAVAPAALLA
  • Kapellimestari Janne Ikonen, Miikka Laihosen sijaisena 30.9.2018 saakka, Järvi-Saimaan kansalaisopisto 044-4175227 janne.ikonen(at)rantasalmi.fi